Soluția Cabinetului Ciolacu pentru asigurarea energiei în sezonul rece. Ce prevede ordonanța de urgență aprobată joi în ședința de Guvern

Soluția Cabinetului Ciolacu pentru asigurarea energiei în sezonul rece. Ce prevede ordonanța de urgență aprobată joi în ședința de Guvern
Publicat: 10/08/2023, 15:02
Actualizat: 10/08/2023, 16:57

Guvernul a aprobat joi un proiect de ordonanță de urgență prin care modifică prevederile actuale în ceea de privește decontarea sumelor care li se cuvin furnizorilor pentru acoperirea măsurilor luate pentru depășirea crizei energiei, care se ridică la câteva miliarde de lei.

Guvernul Ciolacu a aprobat joi proiectul de ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri bugetare privind utilizarea contribuţiei de solidaritate.

„Astăzi a fost aprobată o ordonanță de urgență prin care se asigură decontarea unor plăți pentru furnizorii de energie, pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcțional, cu prețuri plafonate pentru cetățeni, cum este și în prezent”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în briefingul de la finalul ședinței.

„Ordonanța adoptată reglementează aplicarea, în continuare, a măsurilor de sprijinire a populației în contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. În urma unei acțiuni comune derulate de către Ministerul Energiei, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, au fost identificate sumele necesare pentru continuarea sprijinului acordat consumatorilor casnici și non-casnici de către Guvernul României. Este vorba despre decontarea sumelor necesare către furnizorii de energie electrica și gaze naturale, sume care în mod normal ar fi trebuit sa fie plătite de către consumatorii finali, dar pentru care Guvernul, prin eforturile sale, continuă sa intervină, pentru ca populația să nu resimtă creșterile la prețurile energiei electrice și gazelor naturale”, a transmis Executivul.

Contribuția de solidaritate a fost instituită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.

La începutul lunii, fuseseră încasați 3,14 miliarde de lei din contribuția de solidaritate, de la toți operatorii vizați, în timp ce restanțele față de furnizori din energie erau de 4 miliarde de lei. Suma totală a măsurilor de sprijin, verificată și achitată în cea mai mare parte de stat, a depășit 17 miliarde de lei, conform celor mai recente cifrele verificate și confirmate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, din 13 iulie.

„Ne pregătim deja și pentru asigurarea energiei în sezonul rece și avem azi un proiect de ordonanță de urgență, prin care asigurăm decontarea unor plăți pentru furnizorii de energie”, a spus Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern.

Traseul proiectului

Proiectul primise miercuri, 9 august, avizul favorabil, cu observații de partea Consiliului Legislativ, după ce intrase în primă lectură în ședința de joia trecută, 3 august.

Proiect de ordonanță, elaborat de Ministerul Energiei, fusese publicat, cu o zi înainte, în transparență decizională, ce vizează regândirea traseului fondurilor încasate de stat cu titlul de taxă de solidaritate – pentru profiturile extraordinare din energie.

Potrivit „proiectului de ordonanță pentru stabilirea unor măsuri bugetare privind utilizarea contribuţiei de solidaritate instituită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgenţă pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie”, banii din celebra taxă vor putea fi transferați Fondului de Tranziție Energetică, respectiv „buzunarul” din care ministerele Energiei și Muncii achită compensațiile cuvenite furnizorilor de energie electrică și gaze naturale pentru diferențele dintre costurile de achiziție din piețele angro și prețurile finale plafonate facturate clienților.

Pe scurt, prin adoptarea acestui proiect se asigură punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, în scopul asigurării sumelor necesare plății compensărilor acordate furnizorilor de energie electrică și gaze naturale.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca, prin excepție de la prevederile art. 6 alin. (2) și alin. (3), sumele corespunzătoare contribuției de solidaritate colectate în anul 2023, în contul prevăzut la art. 7 alin. (2) se utilizează pentru alimentarea contului prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să alimenteze contul prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, cu suma prevăzută la alin. (1), în termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe”, se arată în norma de fundamentare.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, soldul contului „contribuția de solidaritate” la data de 4 iulie 2023 este în sumă de 3.140.816.610 lei. La data elaborării prezentei, Ministerul Energiei confirmă o valoarea totală eligibilă pentru plată în cuantum estimat de 2.443,96 milioane lei, iar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale de 1.480 milioane lei care trebuie achitată furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în termenele stabilite prin O.U.G 27/2022, respectiv avans 40% din valoarea totală solicitată în cererea de decontare, în 10 zile de la înregistrarea cererii și restul de plată, în termen de 10 zile de la primirea adresei de validare de la ANRE.

De amintit că, după ce a plătit taxa de solidaritate pentru profiturile extraordinare din 2022, OMV Petrom a avut o pierdere de peste jumătate de miliard de lei, în al doilea trimestru al acestui an. OMV Petrom a înregistrat în T2/23 Contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat pentru anul 2022 în sumă de 1,48 miliarde de lei și pentru perioada 1-6/23 în sumă de 498 de milioane de lei.

Sursa: Facebook – Guvernul României

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare